Heb je een hoge sterkte en ben je je bril beu? Draag je al jaren lenzen, maar zitten ze niet meer prettig? Misschien is laseren voor jou een optie. We vertellen je hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van ooglaseren zijn.

Wat is ooglaseren?

Bij ooglaseren zorgt de arts ervoor dat je zonder bril weer scherp ziet. Met een laser wordt je zicht gecorrigeerd. Na het laseren zie je, van veraf of juist van dichtbij, weer goed. Het effect van ooglaseren merk je voor de rest van je leven. Een bril of lenzen heb je meestal niet meer nodig!

Hoe werkt ooglaseren?

Hoe werkt ooglaseren?

Bij een ooglaserbehandeling behandelt de oogarts het buitenste laagje van je oog. Hij of zij past de kromming van je ogen aan. Hierdoor valt het licht weer op de juiste manier op je netvlies. Met als resultaat: scherp zicht.

Er zijn verschillende manieren van laseren. Welke manier bij jou en jouw ogen past, bepaalt de oogarts.

Dit zijn de kosten

Omdat ooglaseren meestal in particuliere klinieken gebeurt, verschillen de prijzen nogal. Soms vragen ze 1000,-, soms kost ooglaseren 2000,- per oog. Het is slim om klinieken, prijzen en ervaringen te vergelijken.

De kosten van ooglaseren hangen niet alleen af van de behandelaar. Ook jouw oogafwijking en de lasermethode bepalen de prijs. De kosten zijn ook afhankelijk van je zorgverzekering, soms wordt een gedeelte vergoed of heb je een aanvullende verzekering afgesloten.

Wanneer wel of niet ooglaseren?

Laserbehandelingen zijn met name geschikt voor mensen jonger dan 45 jaar. Maar ook als je ouder bent, kun je je ogen laten laseren. Ooglaseren helpt als je bijziend bent. Dat ben je als je minder goed ziet in de verte.

Laseren wordt soms ook gedaan als je verziend bent, dus als je van dichtbij slecht ziet.

ooglaseren

Tot welke sterkte kun je ooglaseren?

Met een oogafwijking tussen -10 en +4 kun je je ogen laten laseren. Ook een cilinderafwijking kan met ooglaseren worden verholpen.

Ooglaseren is niet geschikt voor mensen die te weinig traanvocht aanmaken. De arts raadt laseren ook af als je sterkte lastig te corrigeren is. Of als je oog niet goed genoeg kromt.

Sommige mensen denken dat laseren een lui oog kan genezen. Dit is niet zo. Lees wat je wel kunt doen bij een lui oog.

ooglaseren

Leesbril na ooglaseren?

Vanaf de leeftijd van ongeveer 45 jaar krijgt bijna iedereen ermee te maken. Je ziet van dichtbij steeds minder goed. De oplossing hiervoor is een leesbril.

Helaas kan dit ook gebeuren nadat je je ogen hebt laten laseren. Dit komt omdat je ooglens ouder wordt.

Nadelen en risico’s

Geen arts gaat laseren zonder onderzoek vooraf. Zijn jouw ogen goedgekeurd, dan mag je ervan uitgaan dat het veilig is. Zoals bij elke operatie, kun je de dagen na de behandeling wel last van naweeën hebben.

Zo kun je na het ooglaseren wazig zien. Misschien kunnen je ogen een tijdje wat droog of branderig aanvoelen. Deze klachten na laseren zijn normaal. Ze gaan vanzelf weg.

Twijfel je erover om je ogen te laseren? Of durf je het niet aan? Dan kies je toch gewoon een bril of lenzen uit onze collectie? Eerlijk is eerlijk, het staat je goed!