Hoe zit het oog in elkaar? En hoe functioneert het? Je herinnert het je misschien nog van de biologieles van vroeger. Laten we onze kennis even opfrissen met een snelle les ooganatomie, oftewel de opbouw van je oog.

Kleur bekennen met je iris

Direct achter het hoornvlies zit de iris. De iris bepaalt de kleur van je oog. We noemen de iris daarom ook wel regenboogvlies, waardoor er verschillende kleuren ogen bestaan. 

De precieze kleur van het oog (iris) hangt af van pigmenten. Een oog met weinig pigment is blauw. Eentje met veel pigment is bruin. En daar zit van alles tussenin, waardoor mensen ook groene of grijze ogen kunnen hebben.

Anatomie oog

Hoornvlies

Zie het hoornvlies als de etalageruit voor je oog. Het is het buitenste, doorschijnende vlies dat over de iris heen loopt. Draag je lenzen, dan zitten deze op je hoornvlies. Het vlies is ongeveer een halve millimeter dik.

Wat doet het hoornvlies? Vooral je oog beschermen. Verder zorgt het vlies ervoor dat je irritaties van bijvoorbeeld stof voelt en breekt het hoornvlies het binnenkomende licht.

Wat gebeurt er op je netvlies?

Het netvlies is een dun, doorzichtig vlies achter in het oog. In het netvlies zitten staafjes, voor het zien bij schemering. En kegeltjes, voor het zien van kleuren. 

Licht valt door het hoornvlies naar binnen. Daarna gaat het door de pupil en de lens. Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. Daar gaan de staafjes en kegeltjes aan het werk. Zodat jij ’s nachts grijstinten ziet en overdag in kleur.

Pupil

De opening in het midden van de iris, heet de pupil. Door de pupil zie je de donkere binnenkant van je oog, waardoor hij zwart lijkt. 

Bij veel licht wordt je pupil kleiner. Bij weinig licht wordt hij groter. Ook bij emoties kunnen je pupillen groter worden. Bij kijken op afstand juist kleiner.

Hoe werkt je oog

Ooglens

Achter de iris en pupil zit je ooglens. De lens en het hoornvlies vormen samen het lenzenstelsel van je oog. Ze zorgen ervoor dat je scherp ziet. De lens wordt boller bij dichtbij kijken en platter bij veraf kijken. 

Denk aan een fotocamera, waarbij je de lens naar voren beweegt om in te zoomen. In je oog gebeurt eigenlijk hetzelfde, maar dan onbewust.

Oogspieren en oogzenuwen

Elk oog heeft zes oogspieren, vier rechte en twee schuine. Deze oogspieren worden aangestuurd door drie paar hersenzenuwen. Dankzij deze spieren en zenuwen kunnen we onze ogen richten. Ook voorwerpen volgen en van het ene naar het andere punt kijken, kunnen we dankzij hen.

Hoe werkt je oog

Hulp voor het oog

Nu ken je de onderdelen van het oog. Om goed te kunnen functioneren, heeft het oog nog wat hulpmiddelen nodig. Denk aan de oogleden, wimpers en traanvocht. 

Wil je meer weten over hoe je ogen werken? Bijvoorbeeld waarom je knippert, of waarom je altijd met ogen dicht niest? Hier vind je meer weetjes over je ogen

Ook de verkopers in onze winkels weten veel van de anatomie van het oog. Vraag hen gerust om uitleg!

Meer advies van Hans Anders