Benieuwd hoe de brillen in het echt staan? Selecteer maximaal vier monturen om te passen in een winkel bij jou in de buurt. Klaar met selecteren? Klik op 'kies een winkel' om verder te gaan.
Steeds als je een appje wilt lezen of eindelijk eens rustig op de bank ploft met een boek merk je dat je de letters moeilijk kunt lezen. Herken je dit? Dan is het misschien tijd voor een leesbril.
Als je alleen last hebt met hele kleine lettertjes is een leesbril niet echt nodig. Maar als ook een normale tekst moeilijk leesbaar voor je is en je de pagina een beetje van je af moet houden om het scherp te kunnen lezen, dan is het verstandig naar de opticien te gaan.
Net als bij een fototoestel zit in onze ogen een “zoomlens”. Die wordt boller om dichtbij te zien en platter om veraf scherp te stellen.
Bij onze geboorte is die ooglens zeer flexibel. Zo kan een kind beelden vlak voor het oog haarscherp zien. Deze flexibiliteit vermindert als we ouder worden. Dan wordt het moeilijk om het oog zo in te stellen dat we voorwerpen van dichtbij scherp zien.
Vanaf de leeftijd van 40 jaar kunnen we moeite krijgen met lezen, vooral als we vermoeid zijn. We noemen dit ook wel ouderdomsverziendheid. Dan moet de lens zich erg inspannen en houden we ons boek steeds verder weg. Dit gaat samen met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Na de puberteit groeien de ogen niet meer. De ooglens blijft doorgroeien en de hoeveelheid cellen in de lens stijgt, waardoor die aan flexibiliteit verliest. Vooral vanaf 40 jaar wordt scherpstellen op korte afstand dan moeilijker. Wanneer dit precies gebeurt verschilt uiteraard van persoon tot persoon.
Met het dragen van kant-en-klare leesbrillen is niets mis, het zal geen schade aan je ogen veroorzaken. Let er wel op dat je beide ogen dezelfde afwijking hebben. Bij voorgemonteerde leesbrillen zet de brillenfabrikant namelijk beide glazen op dezelfde sterkte.
De kant-en-klare leesbrillen worden gemaakt rond normen, namelijk die van de gemiddelde mens. Dat betekent dat de glazen worden geslepen volgens een gemiddelde pupilafstand. Als jouw pupilafstand te veel afwijkt van het gemiddelde bestaat de kans dat je hoofdpijn of vermoeide ogen krijgt.
Je linkeroog kan een andere correctie nodig hebben dan je rechteroog. Ook je pupilafstand kan afwijken van het gemiddelde. In dit geval is een een kant-en-klare leesbril niet de ideale oplossing, maar kun je beter een leesbril op maat laten aanmeten.
Om erachter te komen welke leesbril je nodig hebt, ben je van harte welkom voor een gratis oogtest. Onze deskundige specialisten staan klaar om je ogen te testen. Maak een afspraak of loop eens binnen bij de Hans Anders winkel bij jou in de buurt.